Kaskelothvalen fra Rømø

Hvalhvirvler

Fiskerimuseet i Esbjerg har været så venlig at udlåne to hvirvler fra en kaskelothval til os. Hvirvlerne ligner meget de mennesklige hvirvler, bortset fra at de naturligvis er meget meget større. Mens mennesker normalt har 24 hvirvler, så har Kaskelotten hele 50 stykker af dem, hvor størstedelen af dem faktisk udgør dens hale.

Kaskelotten er den største af tandhvalerne og er en stor kæmpe med ru og rynket hud. Den dykker langt ned og søger føde nær havbunden, hvor den jager og fortærer kæmpeblæksprutter, hvoraf nogle er længere end den selv.

Kaskelotten er udbredt i alle større have, især på dybt vand. Den kommer sjældent nær land undtagen på steder med dybt vand, og når den skal dø. Hunnerne føder ungerne i tropiske eller tempererede farvande. Hannerne søger til varme farvande for at parre sig, og mange af dem tilbringer sommernen i køligere farvande, ja endda i pakisen.

Ungerne er omkring 15 måneder om at vokse op inde i moderen. Ved fødslen er de 4 meter lange og vejer over et ton. Ungerne bliver ammet i mindst et år. De er kønsmodne, når de er fem til seks år gamle og får en unge ca. hver fjerde år. De kan blive 70 år.

“Vores” Kaskelot var 12.2 meter, 25 år gammel – et ungt dyr. Den er strandet på Rømø sammen med 15 andre den 27.03.1996. Den har vejet ca. 25 – 30 tons.

Menu