74425856

Hvad er kiropraktik?

Kiropraktor Sønderborg

Hvad er kiropraktik?

Kiropraktor er en del af det offentlige behandlingstilbud, når det gælder en lang række sygdomme, der har deres udspring fra funktionsforstyrrelser i og omkring bevægeapparatet.

Kiropraktoren er en specialist indenfor undersøgelser af ryggen og hele bevægeapparatet. Udover forskellige rygundersøgelser, er kiropraktoren trænet i en særlig færdighed til at føle graden af ledbevægelighed med hænderne. Ofte bliver der også brugt røntgenbilleder som del af undersøgelsen.

Den kiropraktiske behandling har som mål at få kroppens led og muskler til at fungere optimalt. Behandlingen udføres altid så blidt som muligt og gør normalt ikke ondt, men føles derimod ofte meget behagelig.

Kiro

I ”kiro” gemmer sig det græske ord for ”hånd”, fordi hænderne er kiropraktorens primære værktøj. Kiropraktoren behandler led og muskler ved hjælp af kiropraktiske håndgreb, fx små hurtige tryk, der har til formål at løse op for låsninger i leddene. Andre gange strækkes leddene let og roligt. Behandling af muskler foregår gerne ved at foretage forskellige former for tryk på dem, strække dem eller spænde dem efter instruktion. Ofte får patienten også øvelser til at stabilisere ryggen og til at rette op på holdningen. Rådgivning om hvordan man kan undgå overbelastning følger med.

Funktionsforstyrrelser i bevægeapparatet er en folkesygdom. Det ødelægger livskvaliteten og koster gode leveår. Det er den vigtigste årsag til førtidspensioner og langtidssygemeldinger. 45% af danskerne har haft smerter i bevægeapparatet indenfor de sidste 14 dage.

Siden sidst i 1970’erne har et stigende antal videnskabelige undersøgelser bekræftet, hvad kiropraktorer og kiropraktiske patienter har erfaret gennem mange år – nemlig at utrolig mange kan have stor glæde af behandlingen. I dag er kiropraktisk behandling af rygsmerter den form for behandling, der har flest undersøgelsesresultater med dokumentation af effektivitet – både på kort og på langt sigt. I 1999 offentliggjorde Statens Institut for Medicinsk Teknologivurdering ”Ondt i ryggen” – en rapport, der gennemgik den eksisterende viden om diagnose, behandling og forebyggelse af rygsmerter. Generelt anbefales manipulation (kiropraktisk behandling) både ved akut rygbesvær og ved forværring af kroniske eller tilbagevendende rygsmerter.

Hvad sker der med ryggen?

Skader og dårlig holdning fører til en overbelastning af muskler og led i ryggen. Ledene mister deres normale bevægelighed, og det påvirker de forbipasserende nerver.

Det er nervernes opgave at overføre livsvigtige impulser fra hjernen til resten af kroppen. Irriteres nerverne på det sårbare sted, hvor de forlader rygmarven og går gennem åbningerne i rygsøjlen, vil det kunne ændre de impulser, der passerer til eller fra hjernen. Det medfører en afvigelse fra det normale samspil mellem hjerne og krop, og hermed er en begyndelse til et symptom skabt.

Symptomet kan enten opleves som smerter i ryggen i et bestemt område eller i et område længere væk, det har forbindelse til den irriterede nerve.

Irriteres fx en nerve i den nederste del af halshvirvlelsøjlen, vil der kunne opstå smerter i det pågældende område af nakken – altså lokalt, eller i de områder nerven har forbindelse til i skulder og arm. I sidstnævnte tilfælde vil symptomerne – udover smerte – kunne bestå af føleforstyrelser fx snurren, prikken, varme, kulde eller nedsat styrke i musklerne.

Problemer i lænden giver ikke altid smerter her, men ofte i balle, lyske eller ben. De kan optræde i den ene side alene eller i begge sider.

Nerveirritation

Ved nerveirritation, der har sit udspring i brysthvirvelsøjlen, kan der, udover lokalt ubehag, opstå symptomer, der føles som om de stammer fra et indre organ. Man kan opleve det som hjerte- og åndedrætsbesvær, mave- og galdevejsproblemer eller som smerter, der ligner dem, der optræder ved nyresten og blindtarmsbetændelse. Den slags problemer kan behandles kiropraktisk, hvis årsagen stammer fra funktionsforstyrrelser i bevægeapparatet – ikke hvis de stammer fra sygdomme i et indre organ.

Den kiropraktiske behandling går ud på at forbedre leddenes og musklernes og dermed også nervernes funktion. Når årsagen til problemet er fjernet, kan kroppen bedre og hurtigere hele op igen.

De 3 behandlingsfaser

1. Smertebehandling:
I den intensive behandlingsfase løser kiropraktoren op for de akut fastlåste led, samtidig med at man evt. bruger anden smertebehandling, som fx is. Symptomerne kan godt svinge noget i den første tid, men vil som regel have aftaget ved udgangen af denne fase.

2. Genopbyggende/stabiliserende fase:
Behandlingen fortsætter med længere afstand imellem for at fastholde og forebedre ledfunktionen, genoprette muskelbalance og finde tilbage til det rigtige bevægelsesmønster. Det er muligt, at der ikke er mange symptomer at mærke mere, men det er ikke ensbetydende med, at ledfunktionen er optimal endnu.

3. Regelmæssige eftersyn:
Det er sjældent muligt at fjerne alle mulige årsager til forkert rygbelastning i ens livstil, og nogle skader er permanente. Derfor er det en god ide, i lighed med forebyggelse hos tandlægen at holde leddende i ryggen i funktionsdygtig tilstand, og jævnligt fjerne nyopståede fastlåsninger – også inden de giver symptomer.

 

Vi er en del af Dansk Kiropraktor Forening – Din garanti for høj kvalitet.

Ring allerede i dag på 7442 5856, og bestil tid til din første behandling

Kom forbi

Adresse

Als Kiropraktor Center ApS 
Østergade 3
6400 Sønderborg

Kontakt

Telefon 7442 5856

Åbningstider

Mandag, tirsdag og torsdag: 08-17
Onsdag: 08-14
Fredag: 08-15

Send os en besked